nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Aankomende Activiteiten

Geen Evenementen

D’r Koeëlman in Corneliuspark

Dr-Koeelman-Corneliuspark--551x336

 

 

 

 

 

Tekst en Foto : Callie Steijaert

Zie Heerlerheide Boulevard.

Terechte hommage voor oud-mijnwerkers Stadsdeel Heerlerheide

Het jaar 2015 staat te boek als het Jaar van de Mijnen. In de afgelopen maanden is er al heel wat aandacht aan dit bijzondere jaar geschonken. Bovendien stonden ook al heel wat gehouden activiteiten in het kader van de herinnering aan de Limburgse mijnindustrie van weleer. Niet voor niets stonden destijds de kompels te boek al de delvers van het zwarte goud. Zo ook in Stadsdeel Heerlerheide. In deze agglomeratie bevonden zich immers de particuliere mijnzetels Oranje Nassau lll (Heerlerheide) en Oranje Nassau lV (Heksenberg).

Na de sluiting aankondiging door voormalige minister van Economische Zaken Joop den Uyl op 17 december 1965, werd in 1966 de Oranje Nassaumijn lV als zelfstandige zetel opgeheven en in 1973 werd de ON lll gesloten. Op het mijnterrein ON lV werd zilverzandgroeve Sigrano/thans Sibelco gevestigd en op het mijnterrein ON lll ontstond de woninggroep Rennemig. Zoals bekend ging vanaf 2006 het oude woon/winkelcentrum van Heerlerheide op de bekende schop en verrees er een modern nieuw centrum

Ook werd een prachtig park gecreëerd onder de benaming Corneliuspark “De Brink”, geflankeerd door een schitterende mozaïekwand vervaardigd door velen uit de gemeenschap. Juist in dit park hebben de mijnwerkers van weleer een verdiende hommage gekregen middels een 1,20 meter hoge hardstenen beeld (vervaardigd door Hein Wanders) met de passende benaming: D’r Koeëlman. Het beeld is in opdracht van Huurderskoepel Heerlerheide (met subsidie van woningcoörporatie Weller) aangeboden aan de gemeenschap van Heerlerheide. het werd al geplaatst op 8 mei van dit jaar en dus zeker passende in het Jaar van de Mijnen 2015, hoewel het oorspronkelijk de bedoeling was dat in het park eigenlijk een waterpartij zou komen.