nivo slider image nivo slider image nivo slider image

Aankomende Activiteiten

Geen Evenementen

Monumentendag 2013

Kaart wordt geladen...

Wanneer:

Dag: 15/09/2013
Tijd: 09:30 - 15:00

Waar:

Sint Antoniusparochiekerk

Bezichtiging en rondleiding in de kerk van St. Antonius van Padua, Heerlen op
zaterdag 14 september en zondag 15 september in het kader van Open
Monumentendag 2013 ‘Macht & Pracht van een mijnmonument’
De Heerlense kerk van Sint Antonius van Padua, gebouwd in 1929-1930 door Ir. Frits Peutz,
weerspiegelt in haar bouw en aankleding de geestelijke wereld van de paters Franciscanen,die als aparte groep nieuwkomers vanaf 1910 waren gaan leven midden in de troosteloze woonkoloniën van de nieuwe mijnindustriestad, in opbouw, Heerlen. Met hun werk beoogden ze de wisselende arbeidersbevolking van een afglijden in het proletariaat te behoeden. Allengs verruimde dat tot het organiseren van goede gemeenschappen om in te leven. Zo werd er actief gewerkt om Limburg christelijk te houden en aan het realiseren van het komend Rijk van Koning Christus in onze Nederlandse Mijnstreek. Ook in de koloniën Husken en Beersdal en in de woninggroepen Husken en Vrank, waar deze kerk voor arbeidslieden voor werd gebouwd. Door een wandeling om en binnen in dit unieke kerkgebouw krijgt de aandachtige beschouwer een ongewone inkijk in de religieuze beleving èn het alledaagse leven van de mijnwerkers. Zowel de functionele en symbolistische architectuur als de rijk aanwezige religieuze kunst geven er
uitdrukking aan. Hier werd een uniek tijdsdocument van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, grotendeels in authentieke staat, behouden.
Met het thema van dit monumentenjaar, “macht en pracht”, werd voor de bezoekers een geleide bezichtiging samengesteld. Omdat de kerk van de Vrank een geslaagd Gesamtkunstwerk is , hebben alle delen er in een zinvol verband met het geheel. De religieuze kunst uit het interbellum vraagt om zorgvuldige meditatie en bezinning om de diepere rijkdom van het geloof te bereiken .Dit monument kunt u bezichtigen op:
zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur.
zondag 15 september na afloop Koempelmis.
Commissie Cultureel Erfgoed St. Antonius van Paduakerk,
Beersdalweg 64,
6412 PE Heerlen
www.parochieheksenbergvrank.
telefoon 045-5212972
e-mail info@parochieheksenbergvrank.nl