Geen categorie

Mijn beleving van de Burendag in De Wieër

today27 september 2016 20

Background

Tekst:                        Eugène Reuters

Burendag, een jaarlijks terugkerend feest dat je niet alleen samen viert met je buren maar met alle mensen in jouw wijk, ongeacht rang en stand. Op internet staan legio filmpjes van activiteiten voor burendag. Je kunt je door deze filmpjes laten inspireren, maar je kunt ook iets geheel anders bedenken. En dat gebeurt hier in deze woonwijk, De Wieër.

Dit jaar was burendag op 24 september. Het was een van de laatste mooie en warme zomerdagen. Een heerlijke temperatuur, strakblauwe lucht en een brandende zon. Burendag heeft al zoveel aandacht van de media gehad, positief en negatief, dat er niet veel nieuws meer over te vermelden valt. Ik had direct al het gevoel dat de aanwezige mensen het stadium van burendag allang hadden overschreden. Er waren geen echt spectaculaire activiteiten die vaak nodig zijn om de buurtbewoners te trekken, behalve dan misschien de hoogwerker. Het bleef bij de reguliere attracties, zoals: enkele spellen voor de kinderen, een springkussen, schminken of tattoo laten zetten, “trekzak”- muziek, e. d..

De burendag werd ook gebruikt om het Droomplein officieel te openen. Dus waren er ook nog diverse officiële feestelijkheden gepland, zoals:

  1. De uitreiking van de “Gouden Buur Award 2016 Limburg” aan Martin van der Heyden vanwege zijn inzet voor de realisering van het “Droomplein”.
  2. De officiële opening van het plein door wethouder Martin de Beer
  3. De presentatie van het buurtmanifest door kunstenaar Martijn de Bruijne
  4. Onthulling kunstwerk “De Klimboom”

Nummer 1: Realisering Droomplein

Martin van der Heyden en Monique Raats vroegen zich na de sloop van de flats af of ze de vrijkomende locatie misschien een betere bestemming konden geven. Ze wilden geen hondenpoepveld voor de deur. Na vele uren van brainstormen hebben zij hun plannen voorgelegd aan de gemeente en woningcorporatie Weller. Er werd een Stichting opgericht om alles een formele kant te geven. Het terrein werd voor een symbolisch bedrag aan de Stichting verhuurd. Dat maakt dit project zo bijzonder. In gesprek gaan met instanties en ook nog klaarspelen dat zij op een lijn komen met jouw ideeën, dat is formidabel knap. En tenslotte het klaarspelen dat jouw ideën ook nog gerealiseerd worden. Respect, en dat drie keer. Dan ben je een doorzetter. Dan geef je niet op en laat je je niet in de hoek zetten. Nogmaals respect!

Het park lijkt gesloten door het grote hekwerk dat er omheen staat, maar vrijheid en openheid is het devies. De bewoners van Ter Eijck maken er regelmatig gebruik van. Er is speciaal voor hun een tafel geschikt voor rolstoelen geplaatst. Overkapt, ter bescherming tegen regen en de soms te felle zon. Deze ruimte is voor iedereen toegankelijk. Ongeacht waar u vandaan komt. Je vraagt je af waarom dit niet op meer plekken in onze gemeente gerealiseerd kan worden. Dit is een sprekend voorbeeld van cohesie! Hier wordt ook de eenzaamheid van de buurtbewoners aangepakt. Hier heb je geen dure organisatievormen voor nodig. Hier is dagelijks een burendag. Chapeau!

Nummer 2: Toespraak wethouder de Beer

Een man die dit project van begin af aan heeft ondersteund, zo klinken zijn woorden. Bedankt wethouder!

Nummer 3: Het buurtmanifest

Het manifest hangt aan de Pijler, een kunstwerk van Martijn de Bruijne. Het kunstwerk wijst naar het mijnverleden. U kunt de tekst op het bord zelfs vanaf de stoep lezen. Het Manifest handelt over alledaagse zaken waar burgers recht op hebben en waaraan zij zich dienen te houden. Lees het, laat de woorden op u inwerken en wordt een beter mens.

Nummer 4: De klimboom

Een prachtig kunstwerk, gesneden uit een boom, op het kinderspeelveld. Een dinosaurus en een enorme alligator, prehistorische dieren. Geen kunstwerk om alleen naar te kijken. Kleurrijk en met veel gevoel gecreëerd. Een aanwinst voor de speelplek waar de kinderen naar hartenlust op kunnen klimmen. Zoals direct na de onthulling ook gebeurde.

Wat in mijn beleving een saaie en moeilijke opdracht zou worden, werd in werkelijkheid een mooie ervaring. Kennis gemaakt met diverse buurtbewoners die hun verhaal hadden. Veel open gesprekken. Met weemoed in mijn hart nam ik afscheid.

Bedankt  “Droomplein”!

Written by: Welbers

Rate it

Previous post


Similar posts

labelGeen categorie today26 augustus 2022

De bovengrondse buurtdag

Kom buurten bij de Bovengrondse!Hallo! Beste buren!Zaterdag 17 september hebben we alweer de derde ‘Bovengrondse Buurtdag’. Dit keer gaan we “on tour”. Het volledige programma blijft nog even geheim maar;….. muziek, voetbal, gezelligheid, eten, drinken, leuk voor jong en oud zijn een aantal tipjes van de sluier.Samen met Heksenberg-NEC, Sporting Heerlen, RKSV Groene Ster en [...]

Read more