Geen categorie

Nieuws van de Woonbond

today21 juli 2017 5

Background

Minister wil meer bekendheid toets aanvangshuur
21 juli 2017
Huurders zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheid om in de eerste zes maanden van hun huurcontract de huurcommissie te laten toetsen of de huur wel in overeenstemming is met de kwaliteit van de woning. In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Plasterk weten de bekendheid hiervan te willen vergroten.
IStock
Het toetsen van de aanvangshuur is vooral van belang als huurders een huurwoning boven de liberalisatiegrens (€710,68) betrekken, terwijl de kwaliteit van de woning deze hoge huurprijs helemaal niet toelaat. Huurders kunnen in de eerste zes maanden dan nog een lagere huurprijs afdwingen via de huurcommissie. Daarna zitten ze aan de huurprijs vast. Bij woningen met een aanvangsprijs onder de liberalisatiegrens kunnen huurders altijd nog naar de huurcommissie stapppen om een procedure voor huurverlaging te starten wanneer de huurprijs te hoog is voor de kwaliteit van de woning.
Lagere huur
Dat het laten toetsen van de aanvangshuur kan lonen blijkt wel uit het jaarverslag van de huurcommissie. Vorig jaar werd de huur in een dergelijke procedure gemiddeld €77,- per maand verlaagd. Huurders werden in 71% van deze gevallen in het gelijk gesteld door de huurcommisie. De komende tijd gaat de minister bekijken wat de mogelijkheden zijn om in meer gemeenten actief informatie te verstrekken bij een nieuwe verhuring, en welke bijdrage de Rijksoverheid, gemeenten en verhuurders hierbij kunnen leveren.
Doelgroepen
Daarnaast wil de minister aandacht besteden aan voorlichting bij specifieke doelgroepen. Het gaat om studenten, laaggeletterden en mensen in de schuldhulpverlening. De minister wil ook extra aandacht besteden aan kleine verhuurders, omdat deze vaker niet goed op de hoogte zijn van huurprijsregels.
aanvangshuur huurcommissie

Written by: Welbers

Rate it

Previous post


Similar posts

labelGeen categorie today26 augustus 2022

De bovengrondse buurtdag

Kom buurten bij de Bovengrondse!Hallo! Beste buren!Zaterdag 17 september hebben we alweer de derde ‘Bovengrondse Buurtdag’. Dit keer gaan we “on tour”. Het volledige programma blijft nog even geheim maar;….. muziek, voetbal, gezelligheid, eten, drinken, leuk voor jong en oud zijn een aantal tipjes van de sluier.Samen met Heksenberg-NEC, Sporting Heerlen, RKSV Groene Ster en [...]

Read more