Geen categorie

Nieuws vanuit de Woonbond

today10 maart 2017 5

Background

Komend kabinet moet huurprijzen verlagen

9 maart 2017

Een komend kabinet moet de huurprijzen tien procent verlagen. De afgelopen jaren zijn de huren in de sociale huursector fors gestegen, terwijl het netto besteedbaar inkomen juist afnam.

Ontwikkeling netto besteedbaar inkomen huurders en netto huur.

Van 2012 tot 2015 is het gemiddelde netto besteedbaar inkomen van huurders op jaarbasis € 900,- gedaald. Het huren van een sociale huurwoning is per jaar gemiddeld juist € 816,- duurder geworden ten opzichte van 2012.

Huren tien procent omlaag

‘De huren moeten 10% omlaag om te zorgen voor betaalbare huurprijzen’, stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Een nieuw kabinet moet betaalbaarheid in de sociale huursector weer centraal stellen. Door de huurexplosie de afgelopen jaren zijn veel huurders financieel in de problemen gekomen.’

Koper beter af dan huurder

Huren is in veel gevallen duurder geworden dan wonen in een koopwoning. Gemiddeld betalen huurders € 72,- per vierkante meter, en kopers € 68,-. De groep huurders die net geen huurtoeslag ontvangt is helemaal duurder uit. In een krappe woningmarkt betalen deze huurders € 83,- per vierkante meter en kopers € 60,- .

Kwestie van politieke wil

Volgens de Woonbond is het mogelijk de huurprijzen te verlagen én noodzakelijke investeringen in nieuwbouw en energiebesparende woningverbeteringen. Paping: ‘Het is een kwestie van politieke wil.’ Door de afschaffing van de verhuurderheffing krijgt de corporatiesector de nodige financiële ruimte. Aangezien er in 2021 een begrotingsoverschot van 6,7 miljard is geraamd, is er ruimte om de heffing af te schaffen.

Benieuwd naar de politieke plannen van partijen op gebied van huren? Doe de Woonbond Huurstemwijzer.

 

Written by: Welbers

Rate it

Previous post


Similar posts

labelGeen categorie today26 augustus 2022

De bovengrondse buurtdag

Kom buurten bij de Bovengrondse!Hallo! Beste buren!Zaterdag 17 september hebben we alweer de derde ‘Bovengrondse Buurtdag’. Dit keer gaan we “on tour”. Het volledige programma blijft nog even geheim maar;….. muziek, voetbal, gezelligheid, eten, drinken, leuk voor jong en oud zijn een aantal tipjes van de sluier.Samen met Heksenberg-NEC, Sporting Heerlen, RKSV Groene Ster en [...]

Read more